Za koga NIJE trajna šminka?

Da li je trajna šminka za mene?
Ne u svakom momentu!

Tretmani trajne šminke potencijalno imaju zaista široku primenjivost i sve veću popularnost. Međutim postoje situacije, odnosno razlozi zašto je nekada neophodno odbiti klijenta. Da, dobro ste pročitali – radna etika, odnosno, u ovom slučaju, zdravlje klijenta, je na prvom mestu!

Da se podsetimo, trajna šminka je jedna vrsta tetoviranja, kojom se putem različitih tehnika unosi pigment pod kožu sa polutrajnim efektom. Kako, čime? Pigment se unosi nožićem sastavljenim od niza iglica ili jednom iglom, u zavisnosti od tehnike. Igla unosi pigment između epidermisa i dermisa, što bi značilo da probijamo kožu. To bi dalje značilo da dolazimo u kontakt sa krvlju, a to značajno određuje naše ophođenje prema klijentu i higijeni.

Ova tema važna je kako klijentima, tako onima koji izvode tretman trajne šminke.

Uzevši u obzir način izvođenja tretmana, zdravstveni status klijenta i trenutno stanje kože, osobe kojima NIJE preporučljivo da se rade tretmani trajne šminke su:

 • osobe u procesu hemio ili radio terapije (tretman je moguće izvesti nakon završetka terapije uz konsultaciju sa lekarom)
 • sa težim oblikom dijabetesa (teže zarastanje rana)
 • onima koji boluju od hemofilije (teže se zgrušava krv)
 • pod terapijom antokoagulansima duže od 6 meseci (lekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi)
 • pod antibiotskom terapijom (koža posmatra pigment kao strano telo i teži da ga izbaci)
 • preko keloidnih (ispupčenih) ožiljaka
 • osobe sa ekcemom, seboreičnim dermatitisom, aknama u upalnoj fazi
 • trudnice (zbog hormonskog disbalansa)
 • osobama koje su radile tretman botoksom 2 do 3 nedelje pre
 • osobama koje su radile tretman uklanjanja trajne šminke na istoj regiji pre manje od mesec i po dana
 • osobama koje su konzumirale alcohol u prethodna 24 sata zbog hipersenzitivnosti

Dodatna napomena: pri radu zaobilaziti mladeže i kapilare!

Kako bi i klijent i PMU artist imali što više važnih informacija o izvođenju tretmana, moj predlog su uvek konsultacije pri zakazivanju i popunjavanje upitnika o klijentovom zdravstvanom stanju i navikama pre samog tretmana. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno ispoštovati ove kriterijume.

Klijenti, budite uvek potpuno iskreni prema osobi koja treba da vam izvede tretman – to radite u svom interesu. Nijedan oblik estetike nije preči od zdravlja.

Kolege, želim da verujem da se svi pridržavamo radne etike i stavljamo zdravlje klijenta na prvo mesto. To nam može samo pomoći da steknemo poverenje i imamo što bolje rezultate.

Trajna šminka je tu da naglasi prirodnu lepotu, olakša svakodnevno šminkanje i reši određene nepravilnosti na regijama usana, obrva i kapaka. Budimo oprezni i uživajmo u njenim benefitima.

Ukoliko vam je potreban bilo kakav savet na ovu temu, možete zakazati besplatne konsultacije ili me kontaktirati putem instagrama i na br. telefona 065.555.36.33.