Prepravke postojećih radova trajne šminke i tetovaža

Uradili ste vaše obrve i nakog određenog perioda opet niste zadovoljne njihovim izgledom? Razmišljate na koji način možete da ih prekrijete, doradite, ali po mogućstvu da to bude bez prethodnog uklanjanja laserom ili remover-om…? Odgovor na ovo pitanje nije za svaku osobu sa trajnom šminkom isti, jer na to utiče više faktora:

* Postojeća boja

* Koncentracija pigmenta u koži

* Položaj i oblik postojećih obrva

* Debljina postojeće trajne šminke obrva

* Tip i stanje kože

* Mimika

Pigment u koži bledi usled više faktora. Kako vreme prolazi obrve se ujedno i sužavaju, tako da  je potrebno  osveženje boje i forme/oblika  nakon nekog perioda. Preporuka je da  prođe bar godinu dana od prvog tretmana i onda da se dođe na konsultaciju i da se vidi da li je vreme za osvežavanje  ili da se još sačeka.

Ne bi trebalo preterivati sa učestalim osveženjima i korekcijama jer će se na taj način koža jako brzo zasititi pigmentom. Obrve koje su prezasićene bojom su upravo one za koje kažemo da ne bismo voleli da tako izgledaju na našem licu kada dodjemo na prvi tretman trajne šminke i opisujemo svoje želje. 

Nakon dužeg niza godina učestalog ponavljanja pigmentacije je neminovno da se u nekom trenutku pigment mora uklanjati laserom ili remover-om kako bi se koža rasteretila stare i hladne boje i da bi se stvorio prostor za dodavanje novog pigmenta pod kožu. 

Kroz vreme su se menjale i menjaju se stalno i tehnike unosa pigmenta i sam sastav pigmenata.

Jedna grupa klijenata koji dolaze na prepravke su oni kod kojih danas možemo videti sive i crvene obrve  koje su posledica izbledele boje radova starih par godina, čiji je prethodno unešeni pigment vremenom promenio boju. Te boje se uspešno mogu prepraviti ukoliko ste u stručnim rukama i kod osobe koja će vam dati precizno objašnjenje o očekivanjima nakon prepravke i sa objašnjenjem šta je i u kojoj meri moguće korigovati.

Druga grupa klijenata koja se često javlja za prepravke su oni koji imaju tetovaže radjene pre 10-15 godina i više. Takve radove je neophodno prvo ukloniti, jer su oni posledica korišćenja tattoo pigmenata na licu. Ovde govorim o jasno vidljivim tetovažama na licu. Prvobitan oblik i boja se i kod ovih radova vremenom gubila, ali je i dalje ostalo previše jako i intenzivno.

Generalno govoreći prilikom rada trajne šminke, pigment neće kompletno izaći iz kože za godinu dana, da bi se osvežavao tako brzo, za to mu treba bar oko 5 godina, jer kroz vreme koža resorbuje pigment usled fizioloških procesa koji se u njoj dešavaju kao i usled našeg hormonskog statusa i spoljnih faktora koji utiču na kožu.

Za bilo kakav vid novog rada/korekcije ili osveženja su nam potrebne fotografije postojećeg rada ili uživo konsultacija sa klijentom, kako bi se klijentu realno predočilа situacija i dao predlog kako prepravka može da se uradi ili savet za uklanjanje. 

Posle odobrenja i saglasnosti od strane klijenta, da želi predočen rezultat, možemo krenuti sa prepravkom. 

Bitno je da se iskreno i otvoreno priča na ovu temu, kako nerealna očekivanja klijenta ne bi izazvala negativnu povratnu reakciju.