Istine i zablude o trajnoj šminki

Trajna šminka je tema koja je aktuelna već duži niz godina, ali kolika je stvarna informisanost o ovoj tematici?

Kao i u svakoj oblasti prisutne su brojne nedoumice, stavovi i uverenja koji su većinom pogrešni (zablude), a sve je to posledica neraspolaganja dovoljnom količinom informacija ili prisustva velike količine kontradiktornih. 

U nastavku ćemo vam iz stručnog ugla razbiti zablude i pojasniti istine kada je trajna šminka u pitanju.

Istine i zablude o trajnoj šminki
  • Tretman trajne šminke je isto što i tetovaža. ZABLUDA! 

Trajna šminka jeste jedna vrsta tetovaže, ali privremene, jer se u odnosu na tetoviranje (trajne tetovaže na telu) razlikuje po dubini unosa  u kožu i vrsti pigmenata koji se koriste u samom radu. Trajna šminka se unosi pliće, a tetovaže dublje u kožu, dok pigmenti koji se koriste za trajnu šminku na licu imaju kraći vek trajanja od pigmenata koji se koriste na telu. 

  • Tretman trajne šminke je bolan. ZABLUDA!

Pre samog tretmana (bilo koje regije) stavlja se lokalni anestetik krem, kako bi se koža pripremila za tretman. Takođe, u toku rada se stavlja sekundarni anestetik (po potrebi) i time je bol sveden na minimum, a uglavnom ne postoji uopšte.

  • Trajna šminka UVEK izgleda neprirodno.  ZABLUDA! 

Ovo je ubeđenje za koje bismo pre možda 10-15 godina mogli da kažemo da je istinito, međutim, vremena se menjaju. Danas u trajnoj šminki važe potpuno ista pravila kao u ostalim oblastima estetske medicine i najvažnije od njih je upravo težnja ka što prirodnijem izgledu.

Zato su danas najpopularnije tehnike senčenja, tehnika puder obrva i slično. Sve ove tehnike prvenstveno su usmerene na to da se istakne prirodna lepota. Upravo je i umeće artista da odabere pigment i tehniku prema svakom klijentu glavni faktor za otmen i prirodan izgled.

  • Trajna šminka je tretman rizičan po zdravlje. ISTINA, ukoliko se izvodi neprofesionalno i nestručno. 

Preporuka je da se pre tretmana  dobro informišete. Postoji mnogo ljudi koji obavljaju ove usluge, a da nemaju dovoljno stručnog znanja. Prilikom posete kozmetičkom salonu u kome planirate da odradite trajnu šminku ispitatajte  područje rada, higijenu  i profesionalnost osoblja, kako biste bili sigurni da ste na pravom mestu.

Predani PMU artist treba da ima odgovor na svako vaše pitanje I da vama postavi određena pitanja koja su iz njegovog ugla važna za izvođenje tretmana. Tokom konsultacija, pre obavljanja samog tretmana popunjavate karton i uzima se anamneza. Važno je da ste potpuno iskreni.

Ključne stvari na koje treba da obratite pažnju jesu zaštita opreme sa kojom se izvodi tretman i da li se koriste igle za jednokratnu upotrebu, a to ćete znati tako što tehničar ispred vas otvori iglu pre početka  tretmana.

U pravim rukama, ovaj postupak ne može biti štetan. Zato i naglašavamo važnost izbora  PMU artiste. 

  • Sve PMU obrve su tamne. ZABLUDA!

Jedna od najvećih zabluda koja vlada među klijentima, mada razumljivo jer je zbog omasovljenosti ove tehnike plasirano dosta radova po društvenim mrežama na osnovu kojih se stiče potpuno pogrešna slika o tome kako bi sve ovo trebalo da izgleda. Boja pigmenta se bira prema: boji prirodnih postojećih dlačica  obrva ili prirodne kose (ako nema prirodnih dlačica). Pored toga, na izbor boje  utiče i  ton i podton kože. Normalno je da  nećemo koristiti isti pigment za obrve kod prirodne plavuše i kod brinete/crnke.

  • Aftercare ne utiče puno na krajnji rezultat. ZABLUDA! 

Jako je bitno da se ovaj deo post-tretmanske nege  ispuni. Posle završetka tretmana dobijate detaljna uputstva šta treba da koristite i kako da se ophodite sa tretiranom zonom. Do prve korekcije (prvih mesec dana), obrve mogu prolaziti kroz fazu ljušćenja, bledog izgleda obrva i gubljenja pigmenta, a potom ta ista boja nadođe za oko dve nedelje, dok u drugim slučajevima klijenti gotovo i ne primete kada su se obrve isperutale. 

Uvek se savetuje izbegavanje šminke, solarijuma, javnih voda itd. kako bi se bar u prvih nedelju dana, koža koja je “otvorena” tokom tretmana, zatvorila i  zarasla bez posledica. Tako da preporučena nega – aftercare – umnogome može uticati na krajnji rezultat i treba ga shvatiti ozbiljno jer neadekvatna nega može imati za posledicu loš rezultat i infekciju u najgorem slučaju.

  • Trajna šminka štedi vreme i novac. ISTINA! 

Trajna šminka se može reći da delom menja šminku, jer i kad ne stavimo ništa na lice, imamo izražene crte lica na kojima smo radili trajnu šminku. Štedi vreme i novac i vraća vam samopouzdanje. Smanjuje korake u svakodnevnom šminkanju, nerviranje oko nejednakog ajlajnera, brisanje obrva tokom dana, popravku karmina itd. Tretmani trajne šminke navodno spadaju u finansijski zahtevnije, ali kada taj novac podelite na broj meseci tokom kojih vam neće biti potrebna olovka za obrve, četkica, ajlajner, olovka za usta, karmin, vremeeee… dolazimo do toga da je vrlo isplativ tretman.

  • Sa trajnom šminkom izgledam doterano u svakoj situaciji. ISTINA! 

Ovo bismo naročito istakli kao benefit tokom vrelih letnjih dana, na plaži, bazenu i sl. kada ćete, uz SPF faktor, uvek imati gotov, prirodan look. Još kada pridodamo i lash  lift tretman, nema razmišljanja, uvek ste sveže i spremne za poglede.