Zašto praktikujem besplatne konsultacije sa klijentima?

Već 10 godina radim ovaj posao. Znači, 10 godina se bavim klijentima, sigurno 6 dana nedeljno i radim besplatne konsultacije.

Imam preko 9000 izvedenih tretmana (samo trajne šminke, a godinama pre toga i manikir), i preko 1800 klijenata. 

Poenta ovog teksta nije da se hvalim,  već da objasnim kako mi konsultacije sa klijentima pomažu da bude što manje nezadovoljnih i zašto ih ne naplaćujem i preporučujem svima tu vrstu dodatne usluge.

Kada i kako se održavaju konsultacije?

Ovaj deo usluge se u mom poslu praktikuje ili pre samog zakazivanja tretmana – što je najbolja opcija, ili neposredno pre tretmana – manje dobra, ali realnija opcija (bolje i tada, neko nikada!).

Svakako je običaj da se klijentu pre zakazivanja zatraži fotografija regije na kojoj želi da uradi tretman, kako bih videla prirodno stanje ili stari rad. Nakon toga je najbolje zakazati poziv ili posetu klijenta salonu.

Uživo viđenje sa klijentom u salonu je najidealnija opcija, jer ja vidim najbolje ono što mene interesuje, a klijent na licu mesta pita i saznaje sve detaljno i personalizovano o željenom tretmanu.

Ali, svi znamo kakav je danas ritam života i posla, i da je nerealno očekivati da će svako doći samo da bi se iskonsultovao, zato je verovatnije da će se taj deo u dosta slučajeva odraditi nakon zakazivanja, a neposredno pre tretmana.

Tada je već to OBAVEZNO, makar i po cenu ne izvođenja tretmana.

Ne počinje se tretman bez detaljnih konsultacija, a šta znači detaljnih, pročitaćeš u nastavku.

Šta podrazumevaju konsultacije sa klijentom u mom poslu?

Izuzetno je važno porazgovarati sa klijentom o željama i očekivanjima, dati mu odgovore na sva pitanja i detaljno ga upoznati sa celom procedurom rada, kao i sa cenama.

Da ne bude posle tamo negde je pisalo ovako, drugarica mi je rekla onako i sl.

Kroz iskustvo se uvidi da se gotovo svi klijenti mogu svrstati u nekoliko tipova, ali ono o čemu smatram da sa svakim klijentom treba popričati pre samog zakazivanja i tretmana je:

  • Proći strukturu tretmana, odnosno od kojih se faza sastoji tretman, a to su – stavljanje anestetika, iscrtavanje oblika, sam rad (senčenje), upućivanje na aftercare – posttretmansku negu.
  • Obavezno je detaljno proći kroz aftercare principe i biti siguran da je klijent razumeo značaj posttretmanske nege u svrhu izbegavanja komplikacija i dobijanja maksimalno dobrih rezultata. Preporučujem da se to uradi usmeno, ali i da se da odštampano na papiru, kao i mejlom ukoliko prikupljate mejlove klijenata.
  • Upozoriti klijenta na moguće kontraindikacije,
  • Kolika je trajnost boje i šta utiče na to,
  • Principe određivanja pigmenata, odnosno nijansi koje će se koristiti,
  • Objasniti šta podrazumevaju izrazi korekcija i osveženje, zašto i kada se rade,
  • Bolnost procedure i ulogu anestetika, 
  • Kakav krajnji rezultat mogu da očekuju i što je jako važno, kakav ne mogu, odnosno šta je neizvodljivo.
  • Šta da očekuju neposredno nakon i u prvih mesec dana nakon tretmana, 
  • Ponovite im cenu pre samog tretmana, detaljno, uz napomene da li korekcije ulaze u tu cenu ili ne, u zavisnosti od toga kako koncipirate naplatu svog rada.

Nakon toga treba da uvidimo da li je klijent spreman i odlučan za tretman i dalje. Ukoliko vidimo da se premišlja i da nije u dovoljnoj meri odlučan, ne treba insistirati, već posavetovati, pustiti ga da razmisli i dati mu vremena da sam donese odluku.

Zašto je važno sve to proći sa klijentom i to besplatno?

Ako o svemu gore navedenom popričaš sa klijentom, rizik nezadovoljstva klijenta ili greške u radu smanjuje se na minimum. Ja sam tako uradila sve što je do mene da klijent bude potpuno obavešten i da na osnovu toga donese odluku i sagleda mogućnosti i rezultat realno.

Na kraju krajeva, nije svaki klijent za svakog artistu, i obrnuto, te nam taj momenat saradnje služi i za procenu poklapanja estetike, energije ili drugih vrednosti koje treba da nas spoje.

To doprinosi poverenju, gradi profesionalnost, čuva radnu etiku i zbog svega toga smatram da imam isključivo benefite od takvog načina rada.

To nije trošak, to nije bačeno vreme koje neko treba da mi nadoknadi novcem – to je ulaganje u čvrstu osnovu mog rada.

Za kraj, savetujem podjednako i klijente i one koji pružaju usluge da ne preskaču ovaj element, već da ga maksimalno iskoriste.

Prilagodite ga svom poslovanju i budite dosledni.